文章日期 : 2018年5月7日

盼「多認識自己母語」 努力鑽研改懶音 工程系畢業生 公餘拍片教廣東話

【明報專訊】「其實『抆』(音敏)呢個字,佢係可以好準確咁表示到一啲日常動作。」他欲言又止,怕例子太粗俗,「……即係『抆屎』咁,你一聽就明」。近日粵語及母語教學的問題惹起爭議,任職裝修材料銷售的劉凱文有感廣東話重要,早於一年半前開設YouTube頻道,推廣及教授廣東話日常用字,「其實廣東話好精準,音韻好豐富,好似淨係形容手部動作嘅廣東話用字,已經有成50幾個」。

明報記者 王丹麟

「與其擔心不如略盡綿力」

劉凱文喜歡創作短片在網上播放,在YouTube設頻道,題材是旅行和電影,但坦言收視並不理想,檢討過是相信自己外形不突出、說話亦不是特別幽默。他想了又想,一年半前便開設另一個新頻道,主打廣東話及香港文化。他說料不到這頻道反而會吸引到內地觀眾「翻牆」收看。他解釋選擇廣東話主題的原因,「嗰時覺得廣東話嘅重要性好似被人貶低,與其擔心以後愈嚟愈少人講,不如略盡少少綿力,同人推廣廣東話」。

吸引內地觀眾「翻牆」收看

29歲的劉凱文大學時其實是修讀工程系,但對語文有興趣,學過日文和韓文;與大多香港人一樣,雖然從小說廣東話,但不會刻意鑽研相關的聲、韻母和字詞的寫法。「拍完片後,發現自己同好多香港人一樣,都好多懶音……例如分唔到『男』(naam4)同『藍』(laam4)咁」。為了認真製作短片,他買來相關書籍,上網蒐集資料,努力糾正懶音。

想好主題後,通常他會花3至4小時整理資料,加上拍攝及剪接,前後用約10小時製作一條數分鐘的短片,看似頗快完成,「其實係因為有全職喺身,要把握時間做嘢……表面好似只係用10個鐘,其實平時做嘢會留意人哋話題,攞靈感,又會成日諗唔同主題」。

拍後更感廣東話精妙

愈深入鑽研廣東話,劉凱文愈感到廣東話獨特,以及用字十分多元化。最近他在拍攝與手部動作有關的廣東話用字影片系列,他說單是相關用字已有50多個,更隨口列舉了數個例子,如表示遮蓋動作的「揞(住良心)」、表示提起的「掅(起個袋)」等。「以前啲人嚟香港會學好廣東話,但𠵱家出街成日聽到其他語言……有啲人由細喺香港大,但都可能講普通話或者其他語言,有啲欷歔」。

有人希望透過拍攝短片賺錢,他笑言一開始亦有此打算,後來更希望是透過自己的影片,讓他人了解廣東話,亦讓香港人「多認識自己母語」。