文章日期 : 2017年8月21日

被斬相思樹 化作木雕種靈芝

【明報專訊】香港政府喺1950、60年代引入台灣品種嘅相思樹,呢種樹好短命,計番當年種落嘅都變咗「老樹」,有倒塌危機。路政署就將相思老樹逐步取代,而被斬嘅相思樹就搖身一變成為雕刻藝術品,同埋種靈芝嘅「土壤」。

相思樹係植林樹種,生得快,但壽命就只有50至60年,種後40年左右就開始老化,容易受唔同真菌感染,枝條易斷。有見及此,路政署去年4月推出斜坡植林優化計劃,逐步更替老化嘅台灣相思,改種更合適嘅原生同本地化品種,同樣可抓緊泥土,防止水土流失。

被斬去嘅相思老樹並非毫無作用,死後嘅重用價值仲好高,例如供學校作教學用途,亦可以種菇。浸大視覺藝術院指導員話,台灣相思對製作木雕嚟講,軟硬都非常適中,可以製成木雕同家具,變相延長樹嘅生命。

另外,相思木材仲可以用嚟「漚菇」,而呢種就係可以賣得好貴嘅食用或藥用靈芝。原來相思木質密度高、堅硬,好啱用嚟種靈芝同真菌,打碎佢之後就可以作為種靈芝嘅材料喇。