文章日期 : 2017年7月27日

fb教你做生意 專頁只合試水溫

【明報專訊】𠵱家做生意,大家未必會先開間舖,反而會開個facebook專頁先,但好多人都當咗專頁係傳統嘅廣告工具,噚日facebook亞太區市場推廣主管Gap Kim就話,喺facebook嘅世界,唔可以再憑舊有思維去做生意。

網上聯繫能力比以往強

Gap Kim噚日出席匯豐搞嘅數碼峰會2017,佢公開咗個數據令小琴印象深刻。或者大家都聽過六度分隔理論,兩個完全無關係嘅陌生人,只要透過6層嘅中間人就能夠連繫起來。Gap Kim就話,喺facebook嘅世界,呢個數字唔係「6」,係「3.57」,反映網上世界嘅聯繫能力強得多。

不過𠵱家facebook專頁有成7000萬個,大家係人有我有嘅心態,究竟識唔識好好利用?Gap Kim話,facebook專頁其實應該只係用嚟試水溫,例如佢有個朋友設計咗一款盒,原本想向高級酒店推銷,但先擺上facebook,發現好多年輕人都鍾意,所以就改變銷售策略。所以佢話,以前做生意,係同人哋介紹你嘅價值,𠵱家做生意,係由人哋同你講返,佢哋點樣去評價你。中小企如果想好好利用社交平台,就要改變營銷思維。

email: piano@mingpao.com

[小琴密語]