文章日期 : 2017年6月30日

港孩教育開支世界第一

【明報專訊】港媽金句「贏在射精前」一度成為全城熱話,為咗令子女踏上成功之路,香港父母真係可以不計成本。匯豐調查發現,港孩教育開支原來係世界第一。從小學至大學本科,香港父母用於子女教育嘅總開支是15個國家或地區中最多,包括學費、教育書籍、交通及住宿嘅總開支達到13.22萬美元(約100萬港元)。

總開支近百萬

調查喺15個國家同地區訪問8400位家長,88%嘅受訪香港父母表示,現正或曾經支付私人補習費;超過四分之一嘅香港父母表示,正在或曾經減少自己嘅長期儲蓄或投資供款,以上兩項均排名全球第三。不過只有19%嘅香港家長有特設教育儲蓄或投資計劃作為子女教育經費,比例低於全球21%,而中國內地𠵱個比例高達43%。

設教育儲蓄低全球平均

匯豐就話,香港家長為咗令子女嘅未來有好嘅開始,更願意付出額外努力,但係可能忽略其他方面,提醒佢哋亦都要關注自身退休需要。上有老,下有小,仲要考慮自己退休事,唔怪得壓力要爆喇。

email: piano@mingpao.com

[小琴密語]