文章日期 : 2017年6月14日

何藩《念香港人的舊》面世

【明報專訊】上年6月逝世嘅著名攝影大師何藩(圓圖,藍蓮畫廊提供)臨終前準備緊一本攝影集,但係搞咗一半就因為肺炎入院,未嚟得切整好本書就走咗。何藩離世就嚟一年,喺佢嘅屋企人協助下,《念香港人的舊》呢本書終於面世。

臨終前仍討論封面相

被譽為紀實攝影界「一代宗師」嘅何藩,離世前已為攝影集選出500張相,同埋諗好咗英文書名Portrait of Hong Kong,臨終嗰日佢仍在討論封面相,最終由其家人再篩選出153張相,相集文字就係喺佢留低嘅筆記,同埋舊文集裏面揀出嚟。何藩個女仲話,因為咁而令佢更加認識爸爸藝術家嘅一面。

《念香港人的舊》全部都係上世紀50、60年代香港嘅人物景像,Emily欣賞呢啲黑白相時,好似返咗去舊香港咁。呢百幾張相以前從來冇發表過,何藩嘅獨家代理人Sarah Greene話,何藩本身好鍾意呢一批相,不過嗰個年代嘅沙龍對呢批相冇興趣,所以一路都冇出到。

蘇富比搞展售會

呢本攝影集噚日面世,喺今個月30日前,香港蘇富比藝術空間搞咗個「何藩:鏡頭細訴香港光影」展售會,展出超過30幅何藩嘅手洗攝影原作。