文章日期 : 2017年5月15日

「不對稱劍擊鞋」 發明展獲獎

【明報專訊】最近香港運動員喺國際嘅劍擊比賽中奪得佳績,運動員除咗要鬥智鬥力同身手敏捷,劍擊裝備亦係關鍵。香港紡織及成衣研發中心因應劍擊健兒雙腳有唔同需要,特別研發左右設計各異、選料配搭不一嘅運動鞋,加強保護佢哋雙腳。呢對「不對稱劍擊鞋」早前更喺日內瓦國際發明展獲得銀獎殊榮。

前腳改善避震 後腳更耐磨

劍擊運動員經常維持屈膝半蹲姿勢,雙腳重複蹬地、拖曳受壓,好容易受傷,劍擊鞋也因此好快磨損。不對稱劍擊鞋以透氣物料縫製,鞋底採用天然橡膠,舒適輕巧,運動員動作可以更靈活。而為改善運動員前腳壓力分佈,研究員喺鞋墊同底部加入避震物料,足弓位置用上較硬材料,避免運動員扁平足問題惡化。至於後腳著嘅鞋,鞋面近足弓位置就用較耐磨嘅物料,令運動鞋更耐用。

不對稱劍擊運動鞋研發成本2,797,000元,全數由政府創新及科技基金贊助,香港代表張家朗都著過呢款鞋受訓。香港紡織及成衣研發中心話,未來會為乒乓球、羽毛球運動員研發左右腳設計不一嘅運動鞋,配合運動員嘅特別需要。