文章日期 : 2017年4月24日

10年銀行IT人 為轉行讀鐵路課程

【明報專訊】去年底開幕嘅港鐵學院提供模擬駕駛等各類型鐵路課程,第一屆鐵路工程高等文憑課程就錄取咗32人,吸引咗想轉工嘅人,亦有想自我增值嘅現職港鐵員工,呢個課程今年6月再招生,預計9月開學。

兩年兼讀制 6月再招生

呢個兼讀制課程為期兩年,今年1月已開課,教授鐵路工程基本知識同技能,第一年要修讀9個核心科目,第二年學生就根據成績,喺配電、信號及通訊、軌道、鐵道車輛4個特定科目選修一個科目。喺銀行從事資訊科技工作近10年、34歲嘅陳光宗(圖右),為咗轉工亦唔怕辛苦,每星期兩日放工後去上堂,希望將來從事鐵路通訊、付費、計算流量等系統嘅工作。

學生中有港鐵員工,曾任車長、現職車廠營運主任嘅林卓明(圖左),負責喺車廠調配列車,佢話因為唔係讀機械工程出身,調職後先發現唔夠知識,於是想自我增值,認識供電同信號系統等知識。

港鐵學院校長張少華話港鐵、承辦商或相關公司都需要人才加入,畢業生都有機會獲聘做初級工程師或技術員,學院至今有超過200人次報讀短期課程。