文章日期 : 2017年4月13日

港人助人參與度大增 捐血捐器官仍需努力

【明報專訊】推「好心地」App分享義工資訊

港大香港賽馬會防止自殺研究中心噚日公布「2016香港助人指數」,調查顯示,港人嘅助人行為總參與程度,已由2014年嘅61%增加到80%,算係有顯著進步,但中心就特別提到,港人喺捐血同捐器官方面嘅參與度一直偏低,兩年嚟只係增加咗6個百分點去到50%,值得關注。

調查隨機訪問咗3016個本港居民,了解佢哋嘅助人行為。調查對比2014年嘅數據,顯示本港社會對義工服務嘅參與度,由39%提升到89%;日常義助亦從82%升到98%。不過,港人嘅助人指數平均分係5.6分(10分滿分),屬中等,仍有進步空間。

中心話,了解到好多人因為資訊不足,唔知可以去邊度幫人,所以特別研發咗「好心地」手機應用程式(App)。應用程式係全港首個義助資訊平台,當中包括義工、籌款、賣旗日等嘅資訊,方便大家做義工同分享義工資訊,應用程式可以喺Google Play商店(Android用戶)同 App Store(iPhone用戶)下載。