文章日期 : 2020年4月14日

支援失業者 愛增值計劃接受報名

【明報專訊】僱員再培訓局「特別.愛增值」第一期計劃現正接受報名,計劃會為近期失業或就業不足者提供免費培訓同津貼,等佢哋自我增值,盡快重投職場。參與計劃嘅學員每月最高津貼額由4000元加至5800元。

每月最高津貼5800元

「特別.愛增值」計劃嘅對象係去年6月1日或之後失業或就業不足者,包括被僱主要求放無薪假或開工不足嘅巿民。計劃提供兩至三個月綜合培訓課程,用全日制或部分時間制模式,學費全免。出席率達八成嘅學員,喺課程完結後可獲特別津貼。第一期計劃6月30日截止報名,第二期計劃7月1日推出。

66項課程 包病人服務製餅冲啡

計劃設有66項課程,包括醫護支援人員(臨牀病人服務)基礎證書課程、包餅製作員、咖啡調製員同保安培訓等等。

僱員再培訓局行政總監吳國强話,課程項目全部經特別挑選,主要涉及兩大類行業,第一類係最受近期經濟不景影響嘅行業,例如酒店、飲食、零售、旅遊同建造業等;另一類係人力需求較大嘅行業,如護理同創新科技業等。

相關網站按此