文章日期 : 2018年11月21日

我辭職啦

文:香港互動市務商會 Johnny Wong

「老闆,我辭職啦!」這句說話我是好怕聽到,並非我想阻人升官發財,而是大部分的辭職原因都是我不太明白的……

我於1995年大學畢業,當大多數同學都準備畢業旅行時,我已經寄出幾十封求職信,是郵寄而非email。由大公司到幾個人的公司都見過,最後選擇了一間有幾十人的電訊公司sell IDD給企業,因為我認為香港公司同世界接軌,通訊是必要的。當時的「大佬」教我:「打開本黃頁call 客,落觀塘工廈的廠敲門,因為他們經常要同內地工廠或海外買家聯絡……」問我30幾度穿着全套西裝跑工廈,辛不辛苦?「打工唔係咁嘅咩?」

我住青衣,每朝要9時返到西環辦公室,即使昨晚黃昏在長沙灣見完客,同樣要返公司report才可以放工;大佬跟我說:「你要學的不單只是產品知識、銷售技巧,最重要的是team spirit,每一間公司都是一個團隊,而不是自己一個做Rambo,就算天生聰慧,都要有適當環境,有人扶持先可以磨利把刀!」我明白了。

「其實你做了半年都見到你有進步,點解呀?」

「新公司畀多 $500」、「我可以行返工、lunch可以返屋企食飯。」、「新公司話可以準時放工,我會有多D私人時間!」

我無心機再聽下去,還要開會……祝你好運!